Svečano otkrivanje biste pok. prof. dr. sc. Jurja Božićevića

Zagreb, 7. svibnja 2018.

 

Prof. dr. sc. Juraj Božičević jedan je od utemeljitelja Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i redoviti član Akademije od 1993. te njezin drugi predsjednik u dva mandata (1997.-2001. i 2001.-2003.)

U njegovom prvom predsjedničkom mandatu (2000.) Akademija je postala punopravna članica CAETS-a, a inicirao je i proceduru za primanje Akademije u članstvo Euro-CASE-a.

Obnašao je i dužnosti glavnog tajnika Akademije (1993-1997.) te tajnika Odjela sustava i kibernetike (1993.-1997.), a 2011. prelazi u status emeritusa Akademije u Odjelu sustava i kibernetike.

Uz to je osnovao i godinama vodio Akademijin Centar za razvojne studije i projekte (1997-2015.). Uređivao je Akademijine publikacije “Godišnjak Akademije tehničkih znanosti Hrvatske / Annual of the Croatian Academy of Engineering“ i “Tehničke znanosti / EngineeringPower” te brojne zbornike radova Akademijinih skupova, poput “Luka kao složen sustav”, “Grad kao složen sustav”, “Spojivost i infrastruktura”, “Inteligentni sustavi” i dr.

Prof. dr. sc. Juraj Božičević bio je istaknuti hrvatski inženjer elektrotehnike i kibernetičar – utemeljitelj je istraživanja i razvoja obrazovanja na području procesnih mjerenja i vođenja procesa, kibernetike i znanosti o sustavima, te je s matičnog područja kemijskog inženjerstva širio znanja na druga tehnička područja, a poznat je i po svojim člancima o gospodarstvu i gospodarskoj infrastrukturi i o poslovanju tehnologijama.

Svečano otkrivanje njegove biste u dvorištu Doma Akademije održano je u organizaciji Akademije tehničkih znanosti Hrvatske 7. svibnja 2018.

Izradu i podizanje biste profesora J. Božičevića financijski je poduprla Akademija tehničkih znanosti Hrvatske.

Bista prof. dr. sc. Jurja Božičevića rad je akademskog kipara Borislava Leinera.

Prigodni govor održao je predsjednik Akademije prof. dr. sc. Vladimir Andročec.

Otkrivanju biste prisustvovala je obitelj Božičević, a gospođa Biserka Božičević, supruga pokojnog profesora, nakon održanog govora otkrila je bistu.

Fotogalerija