ICTC

ictc[1]

 

International Technical Committee for Textile Care

 

ICTC-International Technical Committee for Textile Care je međunarodni tehnički odbor za njegu tekstila. Članice odbora su nacionalni centri koji se bave istraživanjem i ispitivanjem u području njege tekstila.

Zadaci i ciljevi rada odbora su:

-promidžba istraživanja i razmjena rezultata istraživanja i praktičnih iskustava između pojedinih članica odbora u području njege tekstila

-promicanje i implementacija istraživanja u sektor praonica i kemijskih čistionica

-razvoj metoda ispitivanja na međunarodnoj razini

-zastupanje znanstvenih i tehničkih interesa u pregovorima zemalja članica s drugim međunarodnim organizacijama

-osiguranje neovisanog tehničkog pristupa prema međunarodnom odboru za njegu tekstila, International Commitee of Textile Care (CINET)

Predsjednik i potpredsjednik se biraju na period od dvije godine. Trenutni Predsjednik  ICTC-a je g. John Weinreich, DTI-Danish Technological Institute iz Danske, a potpredsjednik i tajnik je g. Frédéric Pagerey, CTTN-IIREN (Centre Technique de la Teinture et du Nettoyage) iz Francuske.

Službeni jezik je engleski.

ICTC sastanci se od 2006. g. održavaju svake 2 g. U godini između razmjena iskustava i aktivnosti u proteklom razdoblju se održava putem telefonske konferencije, koju organizira aktualni predsjednik ICTC. On predlaže dnevni red koji članovi po potrebi dopunjuju, te nakon usvajanja šalju tehničko izvješće o aktivnostima u proteklom razdoblju do dogovorenog termina. Svaki član priprema strukturirano  izvješće tako da predstavi: istraživački rad (1 str.), rad na standardizaciji (1 str.), te opće aspekte i informacije (1 str.). Izvješće se priređuje nekoliko tjedana prije sastanka, tako da svaki član može proučiti izvješća i prirediti eventualna pitanja. Vrijeme telefonske konferencije se organizira u podne prema europskom vremenu i predviđa se trajanje od 2 sata. Dogovoreno je da član koji ne nazoči sastanku ili telefonskoj konferenciji 4 g. uzastopno gubi pravo članstva u odboru.