SAPEA Izvješće- “Sustainable food system for the European Union” – prof. dr. sc. Verica Dragović Uzelac

 
 
 
Akademija tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) je članica europskog udruženja akademija Euro-CASE-a (https://www.euro-case.org/) u sklopu kojeg se nalazi i SAPEA radna skupina koja okuplja znanstvenike iz područja tehničkih, medicinskih, humanističkih i prirodnih znanosti. Svoja najnovija izvješća i saznanja članovi skupine dijele sa znanstvenicima iz mnogih zemalja. 
 
Za izradu najnovijeg izvješća, pod nazivom “Sustainable food system for the European Union” SAPEA je okupila izvanrednu radnu skupinu europskih znanstvenika iz jedanaest različitih europskih zemalja koji su na temeljit i nepristran način predstavili dokaze o socijalnoj, ekonomskoj i ekološkoj sastavnici prehrambenih sustava te potrebi za njihovom radikalnom transformacijom kako bi bili održivi. Ovo Izvješće SAPEA-e, u čijoj je izradi sudjelovala i prof. dr. sc. Verica Dragović Uzelac, članica suradnica Akademije tehničkih znanosti Hrvatske u Odjelu bioprocesnog inženjerstva i redovita profesorica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, iznosi znanost o tome kako se taj prijelaz može dogoditi na inkluzivan, pravedan i pravovremen način.

Globalna potražnja za hranom povećavat će se u budućnosti. Da bi se zadovoljila ova potražnja, nije dovoljno jednostavno povećati produktivnost na održiv način. Moramo se također prebaciti iz linearne masovne potrošnje u kružno gospodarstvo – što će značiti promjenu naših normi, navika i rutina. Dokazi pokazuju da se takva vrsta ponašanja mora dogoditi kolektivno, a ne samo pojedinačno. Stoga nam je potrebno zajedničko upravljanje na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. 

Cijelo Izvješće možete pročitati ovdje. 

 

Slijedeća objava

Obrasci za ažuriranje podataka članova HATZ-a

      Akademija tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) je članica europskog udruženja akademija Euro-CASE-a (https://www.euro-case.org/) u sklopu kojeg se nalazi i SAPEA radna skupina koja okuplja znanstvenike iz područja tehničkih, medicinskih, humanističkih i prirodnih znanosti. Svoja najnovija izvješća i saznanja članovi skupine dijele sa znanstvenicima iz mnogih zemalja.    Za […]

Kolačići: Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, na vaše uređaje vršimo pohranu male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Uz prihvat Kolačića vaše pregledavanje stranice će se vršiti nesmetano, a u koliko ne prihvatite Kolačiće možda vam neki od sadržaja neće biti dostupni. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close