Izvješće o predavanju Dragutina Domitrovića

Otkrivanje tople vode: Zašto je geotermalna energija dobitna karta hrvatske energetike

Povodom obilježavanja 25.obljetnice Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, Odjel rudarstva i metalurgije HATZ-a uz potporu Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta organizirao je javno predavanje pod nazivom “Otkrivanje tople vode: zašto je geotermalna energija dobitna karta hrvatske energetike”, koje je održano 26. ožujka 2018. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu.

Predavanje je održao Dragutin Domitrović, dipl.ing.naft.rud iz tvrtke Geoen d.o.o./MB Geothermal d.o.o. koji se pridružio MB Holdingu 2016.godine, nakon više od 23 godine provedene u INA grupi na raznim inženjerskim i rukovodećim radnim mjestima.

Gospodin Domitrović je prikazao podatke o ukupnoj instaliranoj snazi geotermalnih elektrana u svijetu te perspektivama u Republici Hrvatskoj. Kontinentalni dio Republike Hrvatske bogat je geotermalnim resursima, a uskoro će u pogon biti puštena prva hrvtska geotermalna elektrana u Velikoj Cigleni kod Bjelovara. Očekuje se da će i nova energetska strategija RH u znatnijoj mjeri razmotriti hrvatske geotermalne potencijale, no potrebni su dodatni koraci da bi se u Hrvatskoj pospješilo investiranje u korištenje geotermalne energije.

Javnom predavanju nazočili su članovi akademske zajednice, predstavnici HGK, EIHP, gospodarstvenici, predstavnici tvrtki INA d.d, Par Lux d.o.o., Geotermalna energija d.o.o. te predsjednik  i glavna tajnica Akademije, prof.dr.sc. Vladimir Andročec i prof.dr.sc. Nediljka Gaurina- Međimurec.

Tajnica Odjela rudarstva i metalurgije, prof.dr.sc. Biljana Kovačević Zelić

1  2