IN MEMORIAM

Professor emeritus

Vera Johanides

 

 

 

 

Professor emeritus Vera Johanides umrla je u kolovozu 2000. u dobi od osamdeset tri godine. Ostali smo bez istaknutog nastavnika i znanstvenika, počasnog člana HATZ.

Umrla je tiho, okružena samo svojima najbližima i tako nije pružila mogućnost da se od nje toplim riječima

oproste svi oni koji su je poznavali, koji su bili njeni suradnici, koji su bili njeni studenti i koje je tijekom svoga života mnogo puta savjetovala i mnogo puta usmjeravala kako biti bolji, kako biti uspješniji.

Tijekom svoga života prof. Vera Johanides sakupila je veliko znanje i iskustvo i nesebično ga je do posljednjega danaživota prenosila svojim suradnicima i znancima. Čitatelj će možda tek sada prvi puta saznati nešto o osobi koja je u svojoj dugogodišnjoj karijeri sveučilišnoga profesora školovala niz inženjera, magistara i doktora znanosti za potrebe industrije, ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u svim onim sredinama koje danas imaju biotehnologiju ugrađenu u razvojne pravce svoga gospodarstva. Prof. Vera Johanides utemeljitelj je biotehnologije, a posebno biokemijskoga inženjerstva u Hrvatskoj. To je došlo do izražaja osnivanjem prvoga studija biotehnologije još davne 1956. godine u sastavu tadašnjega Tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Rođena je u Tompojevcima, Općina Vukovar; u Vukovaru je maturirala i ostala trajno vezana za ovaj kraj. Još prošle godine bila je jedan od organizatora “Ružičkinih dana” u Vukovaru. Studij je završila u Ljubljani, gdje je izradom disertacije s područja antibiotika 1955. godine stekla i svoja prva iskustva s antibioticima i industrijskom mikrobiologijom uopće. Za redovitoga profesora Industrijske mikrobiologije i Biokemijskog inženjerstva na Tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izabrana je 1964. godine. Ustanovljenjem počasnoga zvanja professor emeritus među prvima je 1997. godine primila ovo najviše zvanje Sveučilišta u Zagrebu. Već 1970. godine sudjelovala je u organizaciji četiriju poslijediplomskih studija iz biokemijskoga inženjerstva,a i izzaštite okoliša. Njezin znanstveni doprinos 110 znanstvenih radova, 53 stručna rada i 13 registriranih patenata. Promicanju znanosti pridonosila je i kao članica mnogih hrvatskih i inozemnih znanstvenih društava. Bila je prorektorica Sveučilišta u Zagrebu, a za svoju znanstvenu djelatnost, te kao utemeljitelj biotehnologije na ovim prostorima, kao i doprinos biotehnologiji u svijetu, primila je mnoga domaća i inozemna priznanja (medalju Lavoslav Ružička, medalju Purkinja, orden zasluga za narod sa srebrnim vijencem, medalju grada Zagreba, priznanje Charta Rabuziana,nagradu Fran Bošnjaković). Potpisnica je povelje o osnivanju Europske federacije za biotehnologiju, doživotna predsjednica Počasnoga odbora Biotehničke zaklade Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te počasna članica Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

Smrću professora emeritusa Vere Johanides izgubili smo svi, izgubila je znanost u Hrvatskoj i u svijetu, izgubilo je naše gospodarstvo. Zahvalni smo joj za sve učinjeno. Na rezultatima prof. Vere Johanides mladi će graditi svoju budućnost.

Zlatko Kniewald

 

 

Znanstvena konferencija

BIOTEHNOLOGIJA I OKOLIŠ

održat će se od 19. do 22. veljače 2001.

u Velikoj dvorani Ministarstva gospodarstva RH

 

Organizator skupa jest Hrvatsko društvo za biotehnologiju, a na čelu vrhunski djelatan i poduzetan naš član prof. Zlatko Kniewald. Akademiju tehničkih znanosti Hrvatske jest jedan od suorganizatora.

Čitatelje upozoravamo na plenarno predavanje: Biotechnology: An Environment where Microbiology, Chemistry, Genetics and Engineering Meet održat će ga prof. dr. A. L. Demain, Massachusets Institute of Technology, Boston, MA, U.S.A.