
U Osijeku je 17. i 18. rujna 2025. održan 15. međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA.
Skup je organizirao Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijeku u suradnji s Udruženjem za nutricionizam i dijetetiku (BiH), Akademijom tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ), Udrugom narodnog zdravlja Andrija Štampar, Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Tuzli (BiH), Farmaceutskim fakultetom Univerziteta u Tuzli (BiH), Komorom magistara farmacije Tuzlanskog kantona (BiH), Kemijsko-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Splitu, Fakultetom turizma i ruralnog razvoja u Požegi Sveučilišta u Osijeku, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, European Hygienic Engineering & Design Group – EHEDG (Nizozemska), ISEKI-Food Asssociation (IFA) (Austrija), Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Udrugom bivših studenata i prijatelja Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek (TehnOS), Studentskim zborom Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Hrvatskim veterinarskim institutom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta u Osijeku, Hrvatskim zborom nutricionista, Odjelom za biologiju Sveučilišta u Osijeku, Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Osijeku, Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, Društvom kemičara i tehnologa Osijek te Hrvatskom zakladom za znanost (HRZZ).
Cilj Skupa bio je tijekom dvaju dana okupiti eminentne stručnjake iz akademske zajednice, stručnjake iz industrije, farmaceute, liječnike i sve druge kojima su u fokusu interesa hrana i utjecaj hrane na zdravlje, u bilo kojem aspektu.
Ukupno 435 autora iz 13 zemalja (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Danska, Francuska, Hrvatska, Indija, Italija, Poljska, Sjedinjene Američke Države, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija, Velika Britanija) je kroz četiri plenarna, 11 pozvanih, 21 usmeno, četiri sponzorska i 92 posterska priopćenja, organiziranih u sekcije: Nutricionizam, Dijetetika i dijetoterapija, Funkcionalna hrana i dodaci prehrani, Zdravstvena sigurnost hrane, Analiza hrane, Proizvodnja zdravstveno sigurne i nutritivno vrijedne hrane i Zdravi stilovi života, obuhvatilo je čitav ciklus hrane od tla, preko biljnih i animalnih sirovina do proizvodnje konvencionalne i funkcionalne hrane te dodataka prehrani, uz razmatranje smanjenja količine otpada kroz iskorištenje nusproizvoda prehrambene industrije.
U sklopu skupa održan je i okrugli stol pod nazivom „Dodaci prehrani i sport – mitovi i istine”.
Organizacijski odbor zahvaljuje svim sudionicima, pokroviteljima i sponzorima na potpori u organizaciji Skupa, sa željom za ponovnom suradnjom na 16. međunarodnom znanstveno-stručnom skupu HRANOM DO ZDRAVLJA.
Fotografije možete pogledati na https://www.facebook.com/HranomdoZdravlja.skup/

