Održano predavanje “Primjena satelitske radarske interefometrije za praćenje pomaka i deformacija, od pomaka terena na većem prostornom obuhvatu do pomaka na izoliranim objektima”

Poštovane članice i članovi HATZ-a,

Predavanje pod nazivom “Primjena satelitske radarske interefometrije za praćenje pomaka i deformacija, od pomaka terena na većem prostornom obuhvatu do pomaka na izoliranim objektima” održano je 21. rujna 2018. godine na Građevinskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje je otvorio prof. dr. sc. Boško Pribičević s Geodetskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, s osvrtom na geodetsko-geodinamička istraživanja na području grada Zagreba, kroz koju je po prvi put primjenjena obrada snimaka satelitske radarske interferometrije u Republici Hrvatskoj.

Ukratko o primjeni i rezultatima satelitske radarske interferometrije na području grada Zagreba, govorio je mag. ing. geod. e.t geoinf. Marin Govorčin. Pokazani su rezultati obrade Sentinel-1 satelitskih radarskih snimaka, s izdvojenim potencijalnim lokacijama klizišta na području grada Zagreba. Daljnji nastavak predavanja održao je gostujući predavač prof. dr. sc. Daniele Perissin sa Sveučilišta u Padovi. Profesore Perissin ima dugogodišnje iskustvo u primjeni satelitske radarske interferometrije i naprednih metoda obrade. Doktorirao je na temu primjene napredne multi-temporalne metode “Stalnih raspršivača” (eng. Persistent Scatterers) na Tehničkom sveučilištu u Milanu (POLIMI) pod mentorstvom istaknutog profesora Fabio Rocca. Nakon završetka doktorskog studija, radio je kao profesor na Sveučilištu u Hong Kongu u Kini, te Sveučilištu Purdue u Sjedinjenim Američkim Državama, a od nedavno radi kao znanstveni istraživač na Sveučilištu u Padovi, Italija. Profesore Perissin prezentirao je niz različitih primjera primjene navedene multi-temporalne metode satelitske radarske interferometrije poput praćenja slijeganja terana u Šangaju i Pekingu usred ekstrakcije vode iz vodonosnika, te izgradnje metro željeznice.

Također, prikazani su primjeri praćenja deformacija objekata uslijed termičkog rastezanja na zgradama i mostovima, te deformacija na branama uslijed pritiska vode od podizanja vodene razine u akomulaciji. Profesor Perissin završio je predavanje s primjerima primjene na području Kalifornije u Sjedinjenim Američkim Državama, te ukratko prezentirao svoj istraživački rad na mobilnom terestričkom radarskom sustavu na kojemu je radio tijekom svoga boravka na Sveučilištu u Purdue.

Nakon predavanja je gostu predavaču postavljeno i nekoliko konkretnih pitanja na koje je on sa zadovoljstvom odgovorio što je bio dokaz da je predavanje bilo interesantno i aktualno te da u Republici Hrvatskoj postoji interes za korištenje INSAR tehnologije.

Predavanju je pored članova HATZ-a na čelu s predsjednikom prof.dr.sc. Vladimirom Andročecom i voditeljem Centra za razvojne studije i projekte prof.dr.sc. Sašom Mehom Kovačevićem  prisustvovalo i preko 50 zainteresiranih stručnjaka i znanstvenika s Građevinskog, Geodetskog,  Rudarsko-geološko naftnog  i Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te predstavnika Grada Zagreba.