Održani 10. međunarodni kongres „Flour-Bread ’19“ 12. hrvatski kongres tehnologa žitarica „Brašno-kruh ’19.“

10. međunarodni kongres „Flour-Bread ’19“

12. hrvatski kongres tehnologa žitarica „Brašno-kruh ’19.“

U Osijeku u organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Međunarodne udruge za znanost i tehnologiju žitarica (ICC), Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Međunarodne udruge ISEKI Food te Međunarodne udruge Global Harmonization Initiative, održan je 10. međunarodni kongres „Flour-Bread ’19“ te 12. hrvatski kongres tehnologa žitarica „Brašno-kruh ’19.“ u razdoblju od 11.06.2019. do 14.06.2019. Pokrovitelji kongresa bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo zdravstva, Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca.

Ove godine kongres „Flour-Bread ’19“ proslavio je svoj 10. međunarodni jubilej okupivši ukupno 250 istraživača i stručnjaka iz ukupno 15 zemalja uključujući Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Češku, Francusku, Republiku Hrvatsku, Litvu, Njemačku, Mađarsku, Poljsku, Republiku Kosovo, Srbiju, Sloveniju, Tursku, Ukrajinu te Sjedinjene Američke Države. Glavni cilj kongresa bio je prikazati najnovija dostignuća u znanosti i tehnologiji žitarica.

Na svečanom otvorenju okupljenim sudionicima prigodno se je obratio i prof. dr. sc. Drago Šubarić koji je sudionike pozdravio u ime Akademije tehničkih znanosti te naglasio dobru suradnju Akademije i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, kao i potporu Akademije svim značajnijim skupovima koji spadaju u djelokrug rada HATZ.

Slika 1. Svečano otvorenje

Slika 2. Pozdravni govor predsjednika Organizacijskog odbora izv. prof. dr. sc. Ivice Streleca

Slika 3. Pozdravni govor izaslanika predsjednika Akademije tehničkih znanosti Hrvatske prof. dr. sc. Drage Šubarića

Iznimno bogat znanstveni program kongresa obuhvatio je 6 plenarnih i 11 pozvanih predavanja te 14 usmenih i 53 posterska priopćenja. Stručni program kongresa obuhvatio je 3 radionice pod nazivima: „Recite da doniranju hrane“ , „Nova pravila za označavanje zemlje podrijetla glavnog sastojka hrane” te „Kako sniziti glikemijski indeks proizvoda na bazi žitarica?“ na kojima je održano ukupno 5 stručnih predavanja. U sklopu programa kongresa održana je i završna konferencija projekta „Ulaganje u inovativna rješenja i razvoj niskoenergetske sušare“  na kojemu je Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek sudjelovao kao partner. Također, predstavljeno je ukupno 13 izlagača laboratorijske i procesne opreme.

Prigodom jubileja Organizacijski odbor 10. međunarodnog kongresa „Flour-Bread ’19“ na svečanom zatvaranju dodijelio je priznanja pojedincima, organizacijama te tvrtkama za dugogodišnju potporu „Brašno-kruh“ kongresu. Priznanja su dodijelili dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek Jurislav Babić te predsjednik Organizacijskog odbora Ivica Strelec. Prema riječima organizatora, uspjeh i tradicija održavanja kongresa ne bi bila moguća bez potpore institucija među kojima je i Akademija tehničkih znanosti Hrvatske ispred koje je prof. dr. sc. Drago Šubarić preuzeo priznanje.

Slika 4. Prof. dr. sc. Drago Šubarić prilikom preuzimanja priznanja

Slika 5. Priznanje Akademiji tehničkih znanosti Hrvatske

Članak su priredile Ana-Marija Cikoš i Veronika Barišić.

Slijedeća objava

Izvješće sa Svečane sjednice HAZU BiH u Mostaru, 22. lipnja 2019. godine povodom održavanja Dana Akademije

10. međunarodni kongres „Flour-Bread ’19“ 12. hrvatski kongres tehnologa žitarica „Brašno-kruh ’19.“ U Osijeku u organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Međunarodne udruge za znanost i tehnologiju žitarica (ICC), Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Međunarodne udruge ISEKI Food te Međunarodne udruge Global Harmonization Initiative, održan je 10. međunarodni kongres „Flour-Bread […]

Kolačići: Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, na vaše uređaje vršimo pohranu male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Uz prihvat Kolačića vaše pregledavanje stranice će se vršiti nesmetano, a u koliko ne prihvatite Kolačiće možda vam neki od sadržaja neće biti dostupni. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close