ODRŽAN ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP 17. RUŽIČKINI DANI

Poštovane članice i članovi HATZ-a,

Drago nam je da vas možemo obavijestiti da je u Vukovaru je od 19. do 21. rujna održan međunarodni znanstveno-stručni skup 17. Ružičkini dani pod motom  „Danas znanost – sutra industrija“. Organizatori su bili Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa te međunarodne udruge: IUFoST, EHEDG i EuCheMS.

Uz Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti te Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Sveučilište u Osijeku, Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, Gradova Osijek i Vukovar, Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku udrugu poslodavaca, potporu skupu i ove godine dala je i Akademija tehničkih znanosti Hrvatske.

U znanstveno-stručnom dijelu Skupa ukupno 424 autora iz 11 država objavilo je 5 plenarnih, 5 pozvanih, 1 tematsko predavanje, 16 usmenih i 88 posterskih priopćenja. Plenarni predavači bili su: prof. dr. sc. Igor Štagljar, University of Toronto, Toronto, Kanada, dr. sc. David M. Smith, Institut Ruđer Bošković, Zagreb, Nenad Bolf, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb, Mojca Škerget, Fakultet za kemiju i kemijsko inženjerstvo, Maribor, Slovenija i Sandra Kraljević Pavelić, Sveučilište u Rijeci, a pozvani: Vladimir Srdić, Tehnološki fakultet Novi Sad, Srbija, Aleksandar Sečenji, Odjel za kemiju, Osijek, Zora Pilić, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Mostar, BiH, Matko Erceg, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split i Maja Molnar, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek.

Osim toga, u okviru skupa održan je i šesti Susret mladih kemičara pod nazivom „Na mladima kemija ostaje“ na kojem su učenici osam srednjih škola iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine prezentirali 10 priopćenja.

Ove godine na poseban način je obilježeno i 40 godina od održavanja prvog skupa u spomen našeg nobelovca te je tim povodom predsjednik znanstveno-organizacijskog odbora Skupa prof. dr. sc. Srećko Tomas napisao monografiju „40 godina Ružičkinih dana. Vukovar, 1978. – 2018.“, a pripremljena je i istoimena izložba na kojoj su izloženi svi zbornici skupa i 22 postera na kojima su prikazane fotografije, isječci iz novina, organizatori, predsjednici i sponzori dosadašnjih skupova.

Na otvorenju Skupa su poduzećima, ustanovama i pojedincima dodijeljena priznanja za dugogodišnji doprinos Ružičkinim danima, zahvalnice za organizaciju 17. skupa Ružičkini dani i zahvalnice za potporu izdavanju monografije. Akademija tehničkih znanosti Hrvatske dobitnik je zahvalnice za podršku i izniman doprinos održavanju 17. Ružičkinih dana, a član HATZ, prof. dr. sc. Drago Šubarić pozdravio je skup u ime Akademije i predsjednika, prof. dr. sc. Vladimira Andročeca.