Mrša Vladimir

   

prof. dr. sc. Vladimir Mrša
Redoviti profesor u trajnom zvanju
Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Godina rođenja: 1957.

Obrazovanje:
Godina diplomiranja: 1980., Tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Godina doktoriranja: 1984., Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Poslovna adresa:
Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
tel: +385 1 4605293
e-mail: vmrsa@pbf.hr

Članstvo u Akademiji: Redoviti član
Godina primanja u HATZ: 2013.
Član odjela: Odjel bioprocesnog inženjerstva

 

Profesionalne aktivnosti

Vođenje znanstvenih i/ili stručni projekata (Naziv, naručitelj i godina isporuke):

  • 2019. –  voditelj istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost „Biotehnološka primjena ugradnje heterolognih proteina u stanične stijenke kvasaca“
  • 2015. – 2019. voditelj istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost „Molekularni mehanizmi ugradnje homolognih i heterolognih proteina u staničnu stijenku kvasca i njihova primjena u biotehnologiji“
  • 2007. – 2015. voditelj projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta „Mehanizmi ugradnje proteina u staničnu stijenku kvasca“
  • 2002. – 2007. suradnik na projektu Ministarstva znanosti i tehnologije RH „Regulacija ekspresije i uloga izvanstaničnih proteina kvasca“
  • 1996. – 2002. suradnik na projektu Ministarstva znanosti i tehnologije RH “Ekspresija gena i uloga izvanstaničnih proteina kvasca“
  • 1991, – 1996. suradnik na projektu Ministarstva znanosti i tehnologije RH “Regulacija sinteze i sekrecije kvaščevih glikoproteina“
  • 1999. voditelj projekta «Akarboza», suradnje s tvornicom Pliva, Zagreb

Područja od znanstvenog i stručnog interesa:

  • Molekularna biotehnologija kvasaca
  • Mikrobni enzimi of biotehnološkog interesa
  • Ekspresija heterolognih proteina u kvascu
  • Ugradnja homolognih i heterolognih proteina u staničnu stijenku kvasca – dizajniranje stanične površine
  • Metabolizam vitamina i iona u humanim stanicama

Članstvo u znanstvenim ili stručnim asocijacijama (udrugama ili sl.):

  • International Commission for yeasts – International Union of Microbiological Societies
  • Hrvatsko društvo za biokemiju i molekularnu biologiju
  • Hrvatsko društvo za biotehnologiju
  • Hrvatsko mikrobiološko društvo

Nagrade i priznanja:

  • 2019. Nagrada Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za postignutu znanstvenu izvrsnost
  • 2017. Izbor za počasnog člana Madžarskog mikrobiološkog društva
  • 2016. Odlikovanje reda akademske palme Republike Francuske
  • 2006. Priznanje Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu “za dugogodišnju uspješnu suradnju i izvanredan doprinos na promicanju visokog obrazovanja, znanosti i struke
  • 1996.  Priznanje Hrvatskog biokemijskog društva: “za plodni rad u Društvu i međunarodnim biokemijskim udrugama te za doprinos razvoju hrvatske biokemije”

Bibliografija:

Vladimir Mrša – bib.irb.hr

 

 

Kolačići: Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, na vaše uređaje vršimo pohranu male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Uz prihvat Kolačića vaše pregledavanje stranice će se vršiti nesmetano, a u koliko ne prihvatite Kolačiće možda vam neki od sadržaja neće biti dostupni. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close