Šušković Jagoda

   

prof. dr. sc. Jagoda Šušković
Redoviti profesor u trajnom zvanju
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Godina rođenja: 1955.

Obrazovanje:
Godina diplomiranja: 1980., Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Godina doktoriranja: 1996., Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Poslovna adresa:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierrottijeva 6, 10000 Zagreb
tel: +385 1 4605 291
e-mail: jsusko@pbf.hr

Članstvo u Akademiji: Redoviti član
Godina primanja u HATZ: 2007.
Član odjela: Odjel bioprocesnog inženjerstva

 

Profesionalne aktivnosti

Vođenje znanstvenih i/ili stručni projekata (Naziv, naručitelj i godina isporuke):

  • 2002.-2006. znanstveni projekt “Uloga bakterija mliječne kiseline u sinbiotičkom učinku” (MZT RH, 0058009)
  • 2006.-2013. znanstveni projekt “Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter culture” (MZOŠ RH 0002007)
  • 2006.-2009. međunarodni EUREKA projekt “Development of Probiotic Yoghurt Technology with Improved Yoghurt Characteristics” (E!3488-UROAGRI+DEPROYOG)
  • 2010.-2012.  međunarodni FP7 projekt „Conservation and standardisation of traditional technologies of fermented milk products based on autochthonous lactic acid bacteria” (FP7 SEE-ERA.NET Plus Joint Call, ERA 195/01)
  • 2014.-2015. bilateralni projekt Hrvatska/Slovenija „Lactic acid bacteria as live biotherapeutic products“ (MZOŠ RH)
  • 2005.-2007. tehnologijski projekt “Proizvodnja i primjena probiotičkih starter kultura” (MZOŠ RH TP-5822)
  • 2009.-2011. tehnologijski projekt  “Proizvodnja probiotičkog suhog kiselog predtijesta za pekarstvo” (BICRO, Program istraživanja i razvoja – IRCRO)
  • 2017.- 2022. projekt Europskog fonda za regionalni razvoj „BioProspecting Jadranskog mora“,voditelji faze 7 projekta “Razvoj bioprocesa: Održiva proizvodnja i povećanje mjerila”: prof. dr. sc. Božidar Šantek, Prof. dr. sc. Jagoda Šušković; Voditelj cijelog projekta i znanstvenog centra izvrsnosti„Bioprospekting mora“ (BioProCro): dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac, znan. savj. IRB
  • Potpore Sveučilišta u Zagrebu: “S-proteini i bakteriocini probitičkih bakterija – temelj primjene probiotika kao živih lijekova” (2014.);  “Funkcionalnost S-proteina probiotičkih bakterija” (2015.); “Utjecaj sastava mikrobiote majčinog mlijeka na crijevnu mikrobiotu dojenčadi” (2017.); “Probiotička aktivnost sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka” (2018.); “Egzopolisaharidi i funkcionalni proteini probiotičkih sojeva bakterija mliječne kiseline” (2019.)
  • Stručni projekti suradnje s tvrtkama: Podravka (Koprivnica; 2013. – 2017. “Razvoj prerađene hrane za dojenčad s probioticima”), Belupo (Koprivnica), Jadran Galenski laboratorij (Rijeka), Neva, Atlantic grupa (Zagreb), Kraš (Zagreb), Dukat (Zagreb), Lura (Zagreb), Prehrana (Varaždin), Belje (Darda).

Područja od znanstvenog i stručnog interesa:

  • Mikrobna biotehnologija
  • Biotehnološka proizvodnja probiotika
  • Tehnologija antibiotika
  • Tehnologija enzima
  • Biotehnološka proizvodnja starter kultura

Članstvo u znanstvenim ili stručnim asocijacijama (udrugama ili sl.):

  • Society for Applied Microbiology, UK
  • Hrvatsko društvo za biotehnologiju 
  • Hrvatsko mikrobiološko društvo
  • Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
  • Društvo sveučilišnih nastavnika i ostalih znanstvenika u Zagrebu

Nagrade i priznanja:

  • 2010. Državna nagrada za znanost za primjenu rezultata znanstvenoistraživačkog rada – razvoj probiotičkog koncepta (probiotici kao dodaci hrani i probiotici kao bioterapeutici) i primjena starter kultura u Hrvatskoj
  • 2006. Godišnja nagrada «Rikard Podhorsky» Akademije tehničkih znanosti Hrvatske
  • 2015.  Plaketa Hrvatskog mikrobiološkog društva za dugogodišnji uspješan rad u Društvu i njegovim tijelima te priznanje cjelokupnom nastavnom, stručnom i znanstvenom radu u razvoju primijenjene mikrobiologije
  • 2007. Prva Nagrada Saveza inovatora Poljske na međunarodnoj izložbi inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija (ARCA) i 2018. Srebrna medalja za proizvodnju i primjenu probiotičkih starter kultura na međunarodnoj izložbi ARCA
  • 2006. Priznanje za dugogodišnju uspješnu suradnju i izvanredan doprinos na promicanju visokog obrazovanja, znanosti i struke Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Bibliografija:

Jagoda Šušković – bib.irb.hr

Jagoda Šušković –  researchgate.net

Jagoda Šušković – scholar.google.hr

Jagoda Šušković – pbf.unizg.hr

 

 

Leave a Reply

Kolačići: Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, na vaše uređaje vršimo pohranu male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Uz prihvat Kolačića vaše pregledavanje stranice će se vršiti nesmetano, a u koliko ne prihvatite Kolačiće možda vam neki od sadržaja neće biti dostupni. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close