Frece Jadranka

 

prof. dr. sc. Jadranka Frece
Dekanica, redovita profesorica u trajnom zvanju
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Godina rođenja: 1974.

Obrazovanje:
Godina diplomiranja: 1997.,Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Godina doktoriranja: 2007., Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Poslovna adresa:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
tel: +385 1 4605 284
e-mail: jfrece@pbf.hr

Članstvo u Akademiji: Član suradnik
Godina primanja u HATZ: 2017.
Član odjela: Odjel bioprocesnog inženjerstva

 

Profesionalne aktivnosti

Vođenje znanstvenih i/ili stručni projekata (Naziv, naručitelj i godina isporuke):

  • Listeria monocytogenes i drugi kontaminanti u svježem siru i vrhnju domaće proizvodnje s područja RH (HAH), 2012.
  • Proizvodnja i plasman autohtonih mljekarskih kultura (Suradnja s tvrtkom Lub d.o.o., Split), 2014.
  • Biokonzerviranje proizvoda akvakulture (Potpora Sveučilišta u Zagrebu), 2016.
  • Biokonzerviranje školjkaša pomoću probiotičke kulture L. plantarum O1 (Potpora Sveučilišta u Zagrebu), 2017.
  • Razvoj marinade uz dodatak funkcionalne kulture L. plantarum O1 za biokonzerviranje proizvoda akvakulture (Potpora Sveučilišta u Zagrebu), 2018.
  • Višeslojna mikroinkapsulacija odabranih probiotičkih sojeva bakterija mliječne kiseline (Potpora Sveučilišta u Zagrebu), 2019.
  • Integrirani sustav uzgoja alternativnih vrsta školjkaša u uvjetima klimatskih promjena (EU), 2020.
  • Biokonzerviranje ribljih fileta probiotičkim sojem (Suradnja s tvrtkom Cromaris), 2020.
  • Pilot proizvodnja 5 različitih trajnih kobasica (zimska, čajna, srijemska, bečka, kulenova seka) uz upotrebu autohtonih funkcionalnih starter kultura (Suradnja/komercijalizacija sa PPK karlovačkom mesnom industrijom d.d. Pivac), 2013.
  • Proizvodnja paste za zube i ispitivanje probiotičkih sojeva (Suradnja s tvrtkom Medelto d.o.o.), 2017.

Područja od znanstvenog i stručnog interesa:

  • Probiotici, starter kulture,  funkcionalna hrana, nutraceutici
  • Primjenjena mikrobiologija
  • Mikrobno kvarenje hrane
  • Antimikrobna aktivnost prirodnih biokonzervansa u zaštiti hrane
  • Biokonzerviranje

Članstvo u znanstvenim ili stručnim asocijacijama (udrugama ili sl.):

  • Hrvatsko mikrobiološko društvo
  • Hrvatsko društvo za biotehnologiju
  • Hrvatska mljekarska udruga
  • Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa I nutricionista

Nagrade i priznanja:

  • 1999. – potpora Biotehničke zaklade Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta za postignute rezultate u području biotehničkih znanosti, kojih je primjena moguća u Republici Hrvatskoj
  • 2004. – potpora Biotehničke zaklade Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta za postignute rezultate u području biotehničkih znanosti, kojih je primjena moguća u Republici Hrvatskoj
  • 2007. – Prva Nagrada Saveza poljskih inovatora i autora tehničkih unapređenja za izložene rezultate „Proizvodnja i primjena probiotičkih starter kultura”, J. Šušković, J. Beganović, B. Kos, J. Frece, S. Matošić, dodijeljena na 5. Međunarodnoj izložbi inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija, ARCA, Zagreb, Hrvatska.
  • 2014. – Dobitnica Državne godišnje nagrade za znanost za primjenu rezultata znanstveno-istraživačkog rada (Sabor RH)
  • 2017. – 3. nagrada za najbolji poster naslova „Application of L. plantarum O1 Producer of Plantaricin in Biopreservation of Aquatic Food Products”, I. Čanak, A. Gavrilović, K. Markov, J. Jug-Dujaković, Ž. Jakopović, E. Melvan, A. Starčević, J. Frece. Eurobiotech 2017, Dubrovnik (25.-27. svibnja).

Bibliografija:

Jadranka Frece – bib.irb.hr

Jadranka Frece – researchgate.net

Jadranka Frece  – scholar.google.com

Kolačići: Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, na vaše uređaje vršimo pohranu male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Uz prihvat Kolačića vaše pregledavanje stranice će se vršiti nesmetano, a u koliko ne prihvatite Kolačiće možda vam neki od sadržaja neće biti dostupni. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close