Izvještaj o Okruglom stolu “Upravljanje mobilnošću – put ka konkurentnoj turističkoj destinaciji”

Izvještaj o Okruglom stolu

“Upravljanje mobilnošću – put ka konkurentnoj turističkoj destinaciji”

Dana 15. ožujka 2018. godine s početkom u 10:00 sati na Sveučilištu u Rijeci, Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji održan je Okrugli stol na temu “Upravljanje mobilnošću – put ka konkurentnoj turističkoj destinaciji”.

Organizatori Okruglog stola bili su: Sveučilište u Rijeci – Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske – Odjel za promet i Sveučilište u Zagrebu – Fakultet prometnih znanosti.

Okrugli stol je održan povodom 25. obljetnice rada Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Važnost održavanja ovog skupa prepoznali su i Ministarstvo turizma Republike Hrvatske te Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture RH, koji su, uz Akademiju tehničkih znanosti Hrvatske, bili glavni pokrovitelji skupa.

Skupu su nazočili: dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija, prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana, tajnik Odjela za promet i član Predsjedništva Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, Zagreb i dekan Fakulteta prometnih znanosti, Zagreb, prof. dr. sc. Hrvoje Gold, pomoćnik ministra turizma Republike Hrvatske, gosp. Robert Pende, župan Primorsko-goranske županije, gosp. Zlatko Komadina i zamjenik gradonačelnika Opatije, gosp. Emil Priskić.

Uvodno predavanje na temu “Mogućnosti i ograničenja koncepta mobilnosti u povećanju konkurentnosti turističke destinacije” održala je prof. dr. sc. Edna Mrnjavac, Sveučilište u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija.

Uslijedile su prezentacije primjera dobre prakse u domeni upravljanja mobilnošću u hrvatskim destinacijama: GPP Osijek, gđa Sanja Mršo i gosp. Denis Šuljug, Sustav javnih bicikala d.o.o., Zagreb, gosp. Krešimir Dvorski, SMART RI, d.o.o.,Rijeka, gosp. Damir Medved, HEP grupa, Tim za e-mobilnost, gosp. Domagoj Puzak.

Raspravu u kojoj su sudjelovali panelisti: izv. prof. dr. sc. Borna Abramović, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti, Zagreb, prof. dr. sc. Dragan Magaš, Sveučilište u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija, dr. sc. Robert Maršanić, Rijeka promet, d.d., Rijeka, doc. dr. sc. Nataša Slavić, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija i doc. dr. sc. Marko Šoštarić, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti, Zagreb moderirao je prof. dr. sc. Darko Prebežac, Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet, Zagreb.

Opća je ocjena da je skup bio uspješan i ostvario svoj cilj, a to je iniciranje rasprave u Republici Hrvatskoj o promišljanju prometa u naseljima i turističkim destinacijama na temelju koncepta mobilnosti, što je omogućila koncepcija skupa koja je povezala akademsku zajednicu, stručna tijela za promet lokalne uprave i samouprave te javni i privatni sektor koji primjenjuje neke oblike mobilnosti.

Prof. dr. sc. Edna Mrnjavac

Članica Akademije tehničkih znanosti Hrvatske u Odjelu prometa