Održan znanstveni skup pod nazivom 11th Central European Congress on Food and Nutrition “Food, technology and nutrition for healthy people in a healthy environment“

Od 27. do 30. rujna 2022. održan je u Čatežu ob Savi znanstveni skup pod nazivom 11th Central European Congress on Food and Nutrition “Food, technology and nutrition for healthy people in a healthy environment“. Pokrovitelj kongresa bila je i naša Akademija te je više njenih članova iz Odjela bioprocesnog inženjerstva sudjelovalo na skupu. Prof. dr. sc. Peter Raspor, professor emeritus Sveučilišta u Ljubljani i međunarodni član Odjela bioprocesnog inženjerstva bio je Predsjednik kongresa i njegov glavni organizator. Uz njega, prof. dr. sc. Vladimir Mrša, Glavni tajnik HATZa bio je član Programskog i organizacijskog odbora, prof. dr. sc. Blaženka Kos, Tajnica Odjela bioprocesnog inženjerstva, održala je jedno od najzapaženijih plenarnih predavanja, a među predavačima koji su potakli velik interes bila je i prof. dr. sc. Stela Jokić.

Općenito, ovaj skup, 11. u nizu koji se održava već više od 30 godina, dotakao se mnogih pitanja vezanih uz hranu i prehranu, od suvremenih tehnologija proizvodnje hrane, do problema neuravnotežene prehrane i odnosa između prehrane i zdravlja pojedinca. Predavači su bili vrlo eminentni znanstvenici ne samo iz srednjoeuropskih zemalja već i šire, a poseban interes izazvale su panel diskusije koje su bile dobro posjećene i koje su se nerijetko nastavljale u vremenu pauza za kavu ili ručka jer ograničeno vrijeme u okviru satnice nije bilo dostatno za živu diskusiju i iznošenje različitih mišljena.

Treba naglasiti da je jedan dio skupa pod nazivom “Slovenian day” bio posvećen slovenskim proizvođačima hrane kojom prilikom su se posebno predstavili slovenski vinari i pivari, a zadnji dan konferencije bio je svojevrstan pogled u budućnost u kojem je pod nazivom “CEFood Inspiration Day” 13 eksperata iz isto toliko srednjoeuropskih država održalo predavanja programatskog sadržaja na različite teme relevantne za proizvodnju hrane i prehranu u ovom dijelu Europe. CEFood Inspiration Day pratila je odgovarajuća publikacija u kojoj su objavljeni “position paper” tekstovi izneseni na skupu, a čiji je nakladnik Akademija tehničkih znanosti hrvatske.

Na kraju vrijedi istaći da je skup dobio visoke ocjene sudionika, kako u svom proramskom, tako i u organizacijskom dijelu. Sljedeći CEFood bit će za dvije godine održan u Szegedu u Mađarskoj, a njegova predsjednica bit će prof. dr. sc. Diana Banati s tamošnjeg Sveučilišta.

Slijedeća objava

Promocija nove knjige prof. dr. Gojka Nikolića "Istine i zablude o Faustu Vrančiću i njegovim izumima"

Od 27. do 30. rujna 2022. održan je u Čatežu ob Savi znanstveni skup pod nazivom 11th Central European Congress on Food and Nutrition “Food, technology and nutrition for healthy people in a healthy environment“. Pokrovitelj kongresa bila je i naša Akademija te je više njenih članova iz Odjela bioprocesnog […]

Kolačići: Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, na vaše uređaje vršimo pohranu male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Uz prihvat Kolačića vaše pregledavanje stranice će se vršiti nesmetano, a u koliko ne prihvatite Kolačiće možda vam neki od sadržaja neće biti dostupni. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close