Izvješće s okruglog stola „Izgradnja inovacijskog startup ekosustava u Hrvatskoj“

 

       

 

Odbor za suradnju s gospodarstvom i regionalnu suradnju Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, u suradnji s Inovacijskim centrom Nikola Tesla, organizirao je 14. ožujka 2023. godine okrugli stol pod nazivom Izgradnja inovacijskog startup ekosustava u Hrvatskoj“. Okrugli stol održan je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Navedene institucije već u nizu organiziraju okrugle stolove na teme koje su od iznimnog značaja za razvoj gospodarstva i društva, a povezano sa znanstvenim postignućima i znanstvenim trendovima s ciljem da se na odgovarajući način približe akademske, znanstvene i poslovne zajednice. Okruglom stolu nazočilo je preko 90 sudionika.

Okrugli je stol bio namijenjen dionicima iz akademskog, poslovnog i državnog  sektora koji su motivirani za izgradnju i razvoj startup ekosustava s naglaskom na deep-tech venture builder.

Program Okruglog stola:

  1. Uvodno obraćanje: Nedjeljko Perić,  Odbor za suradnju s gospodarstvom i regionalnu suradnju HATZ-a, FER/ICENT, (10 min)
  2. Program za potporu inovativnim startupima Nuqleus, predavač: Matija Srbić

FER/ICENT,  (10 min)

  1. Predstavljanje natječaja „Start-up/spin off poduzeća mladih istraživača“, predavačica: Ana Varjačić, MZO, (20 min)
  2. Predstavljanje „Investicijskog fonda za financiranje komercijalizacije inovativnih tehnoloških i znanstvenih rješenja“, predavačica: Željka Idžan, HBOR, (20 min)
  3. Panel rasprava: Potencijal za razvitak hrvatskog deep-tech ekosustava (70 min)

Okvir za raspravu:

Na razini Hrvatske i EU otvaraju se mnogobrojne prilike za komercijalizaciju rezultata znanstvenih istraživanja i povezivanje znanosti i poslovnog sektora. Možemo li i kako iskoristiti te prilike? Kakve rezultate želimo i možemo očekivati u kratkoročnom i dugoročnom vremenu?

– Moderator panela: Matija Srbić (FER/ICENT),

– Panelisti: Ana Varjačić (MZO), Željka Idžan (HBOR), Manuela Panić (PBF),   Marko Vinceković (AGR), Hrvoje Džapo (FER).

Moderator Okruglog stola bio je dr. sc. Nedjeljko Perić, profesor emeritus na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) i ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla (CENT) u razdoblju 2015.-2022.

Opći cilj Okruglog stola bio je jačanje konkurentnosti našega gospodarstva i stvaranje novih poslovnih modela zasnovanih na suvremenim inovativnim tehnologijama.

Posebni ciljevi Okruglog stola bili su kako slijedi:

 

  1. Poticanje izgradnje deep-tech startup ekosustava

Generalno govoreći, Hrvatska postaje zamjetna po pokretanju startupova, raste interes za ulaganje u Hrvatsku svjetski poznatih VC fondova, pokreću se novi fondovi i poslovni anđeli postaju aktivniji, pokreću se inkubatori, habovi te specijalizirane udruge koje se bore za bolje uvjete za razvoj startupa u raznim sektorima (ne samo u ICT sektoru) te je sve veći broj tech i startup događanja.

 

  1. Efikasnija suradnja između akademske i istraživačke zajednice te industrije i startupa

Znanost nije i ne smije biti samoj sebi svrha. Svrha znanosti jest zadovoljiti  ljudske potrebe i unaprijediti životni standard i to kroz fokuse na primijenjena istraživanja i razvoj tehnologija te transfera tog kapitala u gospodarske sektore kako bi ti sektori bili konkurentniji.

 

  1. Ukazivanje na mogućnosti akademske zajednice kroz odabrane primjere

Na hrvatskim sveučilištima/fakultetima postoje brojni laboratoriji i specijalizirani istraživački centri koji okupljaju vrhunske znanstvenike i istraživače. Ovaj je Okrugli stol i prigoda  istaknuti  da je potrebno osnaživati primijenjeno istraživanje te pružati potpore svim zainteresiranim članovima akademske zajednice, nužno uključujući i studente svih razina studija, na putu transfera znanja u industriju i komercijalizacije rezultata znanstvenih istraživanja.

 

  1. Odgovaranje na potrebe industrije

Hrvatska industrija je na relativno niskoj tehnološkoj i organizacijskoj razini; to je činjenica. Činjenica je također da se na hrvatskim sveučilištima provode brojni projekti čiji se rezultati mogu i moraju bolje iskoristiti za podizanje našeg gospodarstva. Uz bolju i poticajniju regulativu u sektoru znanstvene politike, potrebno je stvoriti sve nužne pretpostavke za razvoj primijenjenih istraživanja, što svakako podrazumijeva investiranje u tehnološko-razvojnu infrastrukturu i odgovarajuće organizacije.

 

  1. Reakcija na trenutne prilike koje nam se nude

Fokus nove Europske inovacijske agende stavljen je na razvoj deep-tech inovacija. U suradnji s Europskim Investicijskim Fondom, HBOR pokreće izdašan investicijski fond koji će ulagati u komercijalizaciju rezultata znanstvenih istraživanja i deep-tech startupe. Isto tako, MZO je otvorio natječaj „Start-up/spin off poduzeća mladih istraživača“. Također, najstariji i jedan od najvećih europskih akceleratora EuraTechnologies izrazio je interes za suradnju na pokretanju deep-tech inkubatora u Hrvatskoj. Valja napomenuti da su u Hrvatskoj u provedbi četiri EDIH-a (European Digital Innovation Hub) s ciljem unaprjeđenja digitalne transformacije gospodarstva i društva, što će otvoriti prostor za nove suradnje s industrijom te potaknuti osnivanje deep-tech startupa. Tome treba dodati da su u evaluaciji i projekti PoC-evi prijavljeni u siječnju 2023. godine na natječaj MZO-a koji jako koreliraju s ovim Okruglim stolom. I još nešto, upravo je u veljači ove godine objavljena Komunikacija Europske komisije prema Europskom parlamentu – Green Deal Industry Plan s naglaskom na green/digital deep-tech inovacije.

Navedene ciljeve Okruglog stola valja promatrati u širem kontekstu, a to je u formiranju i razvoju vrijednosnog lanca s tri bitne karike: znanstvena istraživanja (bazična) – primijenjena istraživanja i razvoj tehnologija kao podloge za kreiranje inovacija – proizvodnja i komercijalizacija. Ako smo svjesni te trostruke spirale, onda će i model deep-tech venture builder imati velike šanse da zaživi i u Hrvatskoj.

U svoj je prezentaciji gospodin Matija Srbić, voditelj Nuqleusa – deep-tech venture builder, koji se provodi u Inovacijskom centru Nikola Tesla, istaknuo važnost programa Nuqleus te planove za budući razvoj. Također je ukazao na neke bitne činjenice koje treba uvažavati pri izgradnji startup ekosustava u Hrvatkoj, a koje bi se mogle sažetu u: ključni dionici ekosustava nisu povezani; manjak suradnje na organizaciji zajedničkih startup programa s fakultetima koji su glavni izvori znanja i talenta; nedostatak inicijativa i strukturiranih oblika dugoročno održive suradnje između znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava; nekorištenje znanja i kapaciteta etabliranih tvrtki i znanstveno-istraživačkih institucija prilikom pokretanja i razvoja novih startupa; nepostojanje jasne vizije i fokusa kao vodilja za startup ekosustav.

Nastavno na prezentaciju Nuqleus, gospođa Ana Varjačić, načelnica Sektora za programe i projekte EU, Uprava za znanost i tehnologiju  Ministarstva znanosti i obrazovanja, osvrnula se na programe MZO-a koji se provode ili će se provoditi u okviru NPOO-a i OPKK. Posebno je prezentirala program „Start up/spin off poduzeća mladih istraživača”. Cilj je tog programa poticanje poduzetničke aktivnosti mladih istraživača kroz poticaje za pokretanje vlastitog start-up/spin-off poduzeća što bi rezultiralo: povećanjem kapaciteta mladih istraživača za rad u poslovnom sektoru; poboljšanjem tržišne spremnosti rezultata istraživanja i razvoja; unaprjeđenjem kapaciteta poduzeća za istraživanje, razvoj i inovacije.

U prezentaciji „Investicijski fond za financiranje komercijalizacije inovativnih tehnoloških i znanstvenih rješenja“, gospođa Željka Idžan iz HBOR-a usredotočila se na inicijativu za pokretanje fonda za transfer tehnologije (TT), kao fonda rizičnog kapitala. U tom smislu,  HBOR, SID banka (Slovenija) i Europski Investicijski Fondo obvezali su se kroz inicijativu Central and Eastern European Technology Transfer (CEETT) uložiti u budući fond za TT za područje Hrvatske i Slovenije ukupno 40 milijuna EUR (HBOR i SID banka po 10 milijuna EUR, a EIF 20 milijuna EUR). Neke od prednosti za akademske i istraživačke zajednice kroz suradnju s TT fondovima su: povezivanje s industrijom, razvoj partnerstva; stvaranje novih spin-offova; generiranje rezultata (patenti ne ostaju na policama); dodatni prihod kroz sudjelovanje u naknadi za uspješnost s TT fondovima; ugovaranje prava za su-investiranje uz TT fond.

Tri navedene prezentacije predstavljale su uvod u panel raspravu koju je moderirao gospodin Matija Srbić.

U vrlo sadržajnoj panel raspravi te kroz mnoštvo pitanja i odgovora iskristaliziralo se da su jasno identificirani problemi koji priječe napredak startup ekosustava i stvaranje novih vrijednosti. To istodobno stvara izazove za promjene. Iz panel rasprave moglo se zaključiti da svjesnost o nužnosti i odlučnosti u provedbi izazova za promjene traži puno energije (pojedinačno i skupno), strpljenja, predanosti, znanja i volje za stjecanjem novih znanja, u konačnici i entuzijazma. Isto tako,  za razvoj startup ekosustava važna je potpora svih dionika ekosustava, posebice institucija gdje se generiraju nove znanstvene metode i rezultati, kao što su sveučilišta/fakulteti te ministarstva koja su neposredno i posredno uključena u kreiranje politika obrazovanja, znanosti, tehnologija i dizanja razine tehnološke zrelosti industrije. Posebno je naglašena potreba da se u fokus razvoja ekosustava stavi primijenjeno istraživanje i razvoj tehnologija, što podrazumijeva i investiranje u tehnološko-razvojnu infrastrukturu te osnivanje razvojno-tehnoloških organizacija prema etabliranim modelima u tehnološki razvijenom svijetu.

Sve prezentacije Okruglog stola možete pronaći ovdje: 

 

 

Sadržaj je onemogućen.
Molimo vas prihvatite Kolačiće odabirom na Prihvati

 

Informacija o održanom Okruglom stolu objavljena je na portalu Poslovni.hr: 

https://www.poslovni.hr/hrvatska/bolji-suzivot-znanosti-i-gospodarstva-koci-los-sustav-koji-nagraduje-nerad-4381538

 

U Zagrebu, 22. ožujka 2023.

Predsjednik Odbora za suradnju s gospodarstvom i regionalnu suradnju HATZ-a
Prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić

Slijedeća objava

Dodijeljena nagrada Prof. dr. Rajendrakumar Anayathu

            Odbor za suradnju s gospodarstvom i regionalnu suradnju Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, u suradnji s Inovacijskim centrom Nikola Tesla, organizirao je 14. ožujka 2023. godine okrugli stol pod nazivom „Izgradnja inovacijskog startup ekosustava u Hrvatskoj“. Okrugli stol održan je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta […]

Kolačići: Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, na vaše uređaje vršimo pohranu male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Uz prihvat Kolačića vaše pregledavanje stranice će se vršiti nesmetano, a u koliko ne prihvatite Kolačiće možda vam neki od sadržaja neće biti dostupni. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close