Šubarić Drago

   

prof. dr. sc. Drago Šubarić
Redoviti profesor u trajnom zvanju
Sveučilište J. J. Strossmayer, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Godina rođenja: 1963.

Obrazovanje:
Godina diplomiranja: 1988.
Godina doktoriranja: 1999.

Poslovna adresa:
Sveučilište u J. J. Strossmayer u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek
tel: +385 1 31 224 300
e-mail: drago.subaric@ptfos.hr

Članstvo u Akademiji: Redoviti član
Godina primanja u HATZ: 2009.
Član odjela: Odjel bioprocesnog inženjerstva

 

Profesionalne aktivnosti

Vođenje znanstvenih i/ili stručni projekata (Naziv, naručitelj i godina isporuke):

  • voditelj projekta – HR-MK Projekt – Starch isolation from domestic cereal varieties and modified starches development for food industry (2010.-2011.);
  • voditelj projekta – HR-SRB Projekt- Unaprjeđenje kvalitete i stabilnosti punjenja za konditorske proizvode (2011.-2012.);
  • sudjelovanje u prjektu – HR-USA projekt (1996.-1999.) – “Hydrogen peroxide treatment of fruit and vegetables”HR-SLO projekt (1997.-1998.) – “Stresne pojave u minimalno obrađenim prehrambenim proizvodima biljnog porijekla”
  • sudjelovanje u projektu – HR-ITA projekt (2000.-2001.) – “Unapređenje procesa u svrhu produženja vijeka trajanja (stabilnosti) minimalno obrađenog voća i povrća”
  • sudjelovanje u projektu – HR-SLO projekt (2003.-2004.) – “Stanje i funkcija vode pri faznim prijelazima tijekom dehridatacije i smrzavanja prehrambenih proizvoda”
  • sudjelovanje u projektu – HR-SLO projekt (2005.-2006.) – «Utjecaj trehaloze na spojeve arome u kaši jagode»
  • sudjelovanje u projektu – BH projekt (2005.-2006.); – Projekt Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH (Poljoprivredni fakultet u Sarajevu) – «Sadržaj fenola i indeks posmeđivanja tijekom sazrijevanja i čuvanja autohtonih i suvremenih kultivara jabuka»
  • 2005. (stručni projekt) «Implementation of the system for the heath safety of the food – GMP & HACCP in company “Briz” Brčko» (voditelj projekta)
  • Voditelj projekta: Application of food industry by-products in development of functional and environmentally friendly
    extruded food products and additives (2014.-2018.);
  • voditelj projekta: Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji;
  • voditelj projekta: Razvoj i unaprjeđenje kapsuliranih proizvoda na bazi ekstrakata bilja (IRCRO 2010.);
  • sudjelovanje u projektu Projekt 4-07-063 (1991-1996) “Zadržavanje, rekuperacija i proizvodnja arome u prehrambenoj tehnologiji”;
  • sudjelovanje u projektu: Projekt 4-07-058 (1991-1996) “Proučavanje fizičkih i termofizičkih svojstava hrane”;
  • sudjelovanje u projektu:Projekt 113001 (1997-2002.) “Razvoj procesa proizvodnje visokovrijednih prehrambenih proizvoda”;
  • sudjelovanje u projektu: Projekt 113004 (1997-2002.) “Obnova i razvitak prerade poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskom Podunavlju”;
  • sudjelovanje u projektu: Projekt 010008 (2001.-2002.) «Kontinentalni resursi u funkciji razvitka turizma»;
  • sudjelovanje u projektu: Projekt 0113001 (od 2002.) “Razvoj procesa proizvodnje visokovrijednih prehrambenih proizvoda”;
  • sudjelovanje u projektu: Tehnologijski projekt TP-01/0113-02 «Unapređenje procesa zamrzavanja hrane»;
  • VIP projekt (voditelj) (2004.-2006.) «Standardizacija proizvodnje i kvalitete voćnih rakija»;
  • VIP projekt (istraživač) (2006.-2008.) «Ušećerene-kandirane jabuke».

Područja od znanstvenog i stručnog interesa:

  • Prehrambena tehnologija

Članstvo u znanstvenim ili stručnim asocijacijama (udrugama ili sl.):

  • Član sekcije za Prehrambenu industriju, Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj HAZU
  • Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa – član
  • Klub prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista – član

Nagrade i priznanja:

  • Nagrada dekana Prehrambeno-tehnološkog fakulteta za uspjeh na studiju (1984.);
  • Zahvalnica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu za dugogodišnju suradnju (odluka FV PBF-a od 31. svibnja 2006. godine u povodu 50. obljetnice PBF-a);
  • Priznanje NERDA-e (Northeast Regional Development Association) za doprinos razvoju ekonomske regije sjeveroistočna BiH (2009.);
  • Pečat grada Osijeka za izuzetna postignuća na područu znanosti (02. 12. 2010.);
  • Državna nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti (2011.);
  • Plaketa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek (u povodu 40. obljetnice PTF-a, 15. 06. 2011.);
  • Godišnja nagrada Hrvatske akademije tehničkih znanosti „Rikard Podhorsky“ (2012);
  • Zahvalnica Hrvatskog veterinarskog instituta Zagreb za snažno poticanje i podupiranje suradnje;
  • Hrvatskog veterinarskog instituta i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta (Zagreb, 19. prosinca 2014.);
  • Priznanje Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa za uspješan dugogodišnji rad u HDKI-u te za izniman doprinos višegodišnjoj organizaciji Ružičkinih dana (Vukovar, 11. rujna 2014.);
  • Državna nagrada za znanost, znanstveno postignuće u području biotehničkih znanosti 2014.;
  • Nagrada Osječko-baranjske županije za iznimna postignuća na području znanosti u 2017. godini.

Bibliografija:

Drago Šubarić – bib.irb.hr

 

 

 

 

 

Kolačići: Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, na vaše uređaje vršimo pohranu male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Uz prihvat Kolačića vaše pregledavanje stranice će se vršiti nesmetano, a u koliko ne prihvatite Kolačiće možda vam neki od sadržaja neće biti dostupni. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close