Na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u sklopu aktivnosti Stručnog usavršavanja dana 22.02.2018. godine održan je cjelodnevni stručni skup

 

Zgrade gotovo nulte energije (nZEB) /

povezivanjem znanosti, inovacija i gospodarstva

 

Stručni skup održan je u Velikoj dvorani 81 AGG fakulteta. Skupu je prisustvovalo 290 sudionika iz svih krajeva Hrvatske.

Predavanja su održala 24 predavača koji su prezentirali teme iz područja:

– energetska učinkovitost i održivost zgrada, razine i definicije nZEB;

– propisi, smjernice i planovi iz područja energetske učinkovitosti i održivog razvoja u zgradarstvu;

– kriteriji zelene javne nabave u zgradarstvu;

– projektiranje novih i obnova postojećih zgrada prema nZEB zahtjevima;

– materijali, proizvodi i komponente za postizanje zahtjeva nZEB;

– iskustva i izvedeni primjeri nZEB.

 

Skup je organiziran pod pokroviteljstvom Akademije tehničkih znanosti Hrvatske – HATZ u sklopu Programa obilježavanja 25. obljetnice Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Odjel arhitekture i urbanizma HATZ-a bio je suorganizator skupa. Voditelj stručnog skupa i jedan od predavača bio je prof. dr.sc. Zoran Veršić, tajnik Odjela arhitekture i urbanizma HATZ-a. Osim njega na skupu je predavanje održao i član HATZ-a prof.dr.sc. Tihomir Jukić.

Sponzori ovog stručnog skupa bile su tvrtke Wienerberger – Ilovac, AGC Flat Glass Adriatic, Alukonigstahl, Daikin Hrvatska, Knauf-Insulation, Profine Croatia, Schöck i Velux Hrvatska. 

Uz stručni skup izrađena je i publikacija, knjiga sažetaka svih radova koji su prezentirani na skupu.

Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu profilirao se u prepoznatog dionika u području edukacije za energetski visoko učinkovite zgrade i umrežavanja znanstvenih institucija s gospodarstvom, s ciljem promicanja znanosti i inovacija te unapređenja stanja tehnike, proizvoda, materijala i usluga, povezanih s približavanjem nacionalnim i EU smjernicama za gradnju zgrada gotovo nulte energije (nZEB – nearly-Zero Energy Building).

Na skupu je najavljeno da će Arhitektonski fakultet u 2018. godini formirati Konzorcij “nZEB.hr”, čiji će cilj biti promocija teme i povećavanje opsega realiziranih kvalitetnih projekata „nZEB“ u Hrvatskoj, unapređenje svih zainteresiranih sudionika i međusobno povezivanje znanosti, inovacija i gospodarstva zbog jačanja kompetencija i povećavanja dodatne vrijednosti u proizvodima i uslugama.

Više informacija o skupu nalazi se na stranici: www.nzeb.hr

 

Voditelj aktivnosti:

Prof. dr. sc. Zoran Veršić

Tajnik Odjela arhitekture i urbanizma 

Akademije tehničkih znanosti Hrvatske

 

Galerija fotografija

 

DSC_2999   DSC_2770 (1)

DSC_2787   DSC_2836

DSC_2842   DSC_3002