Tehnix gradi eko tvornicu vrijednu 100 milijuna kuna

Tvrtka Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca za koji će mjesec otvoriti modernu ‘eko tvornicu budućnosti’ na 10.000 m2, u kojoj će proizvoditi eko opremu. Investicija je to od oko 100 milijuna kuna, a u novim će pogonima raditi stotinjak novozaposlenih radnika. Prva grupa od 15 radnika već postavlja strojeve.

Tvornica će zadovoljavati najveće eko standarde u svijetu. Na krovu će imati vlastitu solarnu elektranu od 1 MW, vjetroturbinu kapaciteta 10 kW, sustav potpunog recikliranja otpadnih voda koje će se, pročišćene, dalje koristiti. Tvornica neće proizvoditi ni kilogram otpada, sve će se reciklirati i ponovno upotrebljavati. Postavit će se priključci za električna vozila koja će se koristiti u unutarnjem transportu. Potpisan je i ugovor s Mercedesom o dugoročnoj poslovnoj suradnji na proizvodnji komunalnih vozila za odvoz otpada. Izrađeno ih je već 70 za kupce iz Beograda, Skoplja, Sarajeva, Rumunjske i Republike Hrvatske… Na hrvatskom tržištu još se s njima probijamo jer se komunalna vozila uvoze, nerijetko po višim cijenama i niže kvalitete. Tehnixu je nedavno odobreno 10.000.000,00 kn bespovratnih sredstava EU za razvoj novih proizvoda koje je ta tvrtka sama osmislila u suradnji sa stručnjacima s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije. Riječ je o projektu razvoja pogona za bioreaktorsko kompostiranje biorazgradivog komunalnog otpada. Tehnologija kompostiranja koju su razvile Njemačka i Austrija posao obavi za četiri do šest mjeseci, a mi s našom tehnologijom za dva mjeseca. Organski otpad zauzima mjesto na deponijama, zagađuje vodu i prostor pa je ovo što radimo iznimno važno.

Ono što je Končar za elektroindustriju, mi želimo biti na području gospodarenja otpadom i zaštite voda. Proizvodimo, uz ostalo, i biorotore, s čim smo upoznali i Hrvatske vode, a direktor Tehnixa Đuro Horvat pridruženi je član Centra za zaštitu okoliša i razvoj održivih tehnologija Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, jer želimo doprinijeti da se otpadom gospodari na suvremen i društveno odgovoran način. Trebalo bi revidirati projekte centara za gospodarenje otpadom na koje se potrošilo milijarde kuna, a bez rezultata. Tehnix zapošljava 400 radnika i ima stotinjak kooperanata, a prihod mu je lani iznosio oko 40.000.000,00 eura. Ugovoreni su novi poslovi u Egiptu, Ukrajini, Rusiji, Njemačkoj, Sloveniji… U Tehnix su dolazili predstavnici veleposlanstava SAD-a, Perua, Brazila, Indije i Kine, koji su htjeli vidjeti što se nudi od novih tehnologija u zaštiti okoliša. Klimatske promjene mogu se zaustaviti ili ublažiti primjenom novih i dobrih tehnologija.

 

Đuro Horvat, dipl. oec.

Direktor

Tehnix d.o.o.

www.tehnix.com

+385 40 650 100

tehnix@tehnix.com

 

Slika5

Slika1