Akademija tehničkih znanosti Hrvatske –

Odjel sustava i kibernetike

i

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

 

organiziraju

 

PREDAVANJE

 

Prof. dr. sc. Bojana Jerbića

 

“IZAZOVI DIGITALNE BUDUĆNOSTI”,

 

koje će se održati

u četvrtak, 26. listopada 2017. s početkom u 18:00 sati

u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3.

 

 

Podaci o predavaču

Prof. dr. sc. Bojan Jerbić redoviti je profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Član je Akademije tehničkih znanosti Hrvatske u Odjelu sustava i kibernetike, zamjenik tajnika Odjela i predsjedatelj Odbora za nagrade Akademije.

Renomirani je znanstvenik i stručnjak u području robotike, umjetne inteligencije te računalnih metoda dizajniranja i programiranja automatskih sustava.

 

 

Sažetak

Ubrzani znanstveno-tehnologijski razvoj otvara nove mogućnosti inteligentne proizvodnje i digitalnog gospodarstva, nalažući razvoj novih ekonomskih modela i društvenih odnosa. Četvrta industrijska revolucija podrazumijeva ”digitalizaciju svega”, posebno razvoj inteligentnih sustava i duboko informacijsko povezivanje. To znači stvaranje svojevrsnog ekosustava koji informacijski integrira sve od proizvoda do proizvodnje, preko poslovnog sektora do tržišta i samoga kupca. U digitalnom svijetu ljudi, strojevi, logistički sustavi i proizvodi komuniciraju, posjeduju inteligenciju i surađuju izravno jedni s drugima. Digitalna transformacija društva sveobuhvatno transformira procese stvaranja novih vrijednosti i dovodi do novih poslovnih modela i novih perspektiva zapošljavanja. Novi pristupi fundamentalno će promijeniti svijet u kojem živimo, od ekonomije do kulture. U sklopu predavanja prikazat će se globalni trendovi razvoja povezani s kognitivnom robotikom i mogući utjecaji na gospodarske i društvene promjene. Prezentirat će se vlastiti pristupi u razvoju pametnih sustava, kao i njihova primjena u medicini.

 

Poziv na predavanje_Izazovi digitalne budućnosti