Zagreb, 17. listopada 2016.

 

Prof. dr. sc. Vatroslav Lopašić, pokojni počasni član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, bio je istaknuti hrvatski fizičar – klasik hrvatske fizike, znanstvenik, stručnjak i i sveučilišni nastavnik koji je formirao i odgojio mnoge generacije mladih inženjera te dao neizmjeran doprinos u smislu osnivanja znanstvenih institucija i studija te unaprjeđenja i razvoja studija prirodnih i tehničkih znanosti u Hrvatskoj.

Svečano otkrivanje njegove biste u dvorištu Doma Akademije održano je u organizaciji Akademije tehničkih znanosti Hrvatske 17. listopada 2016.

Izradu i podizanje biste profesora V. Lopašića financijski su poduprli donatori – znanstveno-visokoobrazovne institucije i organizacije te tvrtke iz gospodarstva: Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Geodetski fakultet u Zagrebu, Građevinski fakultet u Zagrebu, Grafički fakultet u Zagrebu, Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, Sveučilište u Zagrebu i KONČAR – Elektroindustrija d.d., Zagreb.

Bista prof. dr. sc. Vatroslava Lopašića rad je akademskog kipara Borislava Leinera.

Prigodne govore koje su održali predsjednik Akademije prof. dr. sc. Vladimir Andročec i dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić te nećakinja profesora V. Lopašića gđa Ana Tučkar, koja je i otkrila bistu.

Govor gđe Ane Tučkar, nećakinje prof. dr. sc. Vatroslava Lopašića

Govor predsjednika HATZ-a prof. dr. sc. Vladimira Andročeca

Govor dekana FER-a prof. dr. sc. Mislava Grgića

Fotogalerija